نمای کامپوزیت

مقاله 94/11/10

آلومینیوم در سالهای اخیر تبدیل به انتخابی رو به رشد برای نماسازی ساختمان گردیده است. در کنار وزن سبک و ویژگی های فوق العاده فنی ، قابلیت ها و مزیت های نوآورانه ای که در اختیار معماران و طراحان سازه قرار می گیرد، چشمگیرترین جنبه این صفحات می باشد.

آلومینیوم سبک و انعطاف پریر بوده و به سادگی لعاب رنگ به خود گرفته و به انحاء گوناگون قابل عمل آوری است.

نما تنها جامه ساختمان نیست بلکه چهره آن نیز می باشد. جدا از جنبه های کاربردی ملاحظات زیبا شناختی نیز نقش مهمی ایفا می کنند. انتخاب مصالح مناسب و جدید، عرصه را برای یک طراحی نوآورانه هم راستا با ملزومات مهندسی- فنی در ساختمان می گستراند.

نسل جدید نماهای ساختمانی با استفاده از صفحات ترکیبی (نماهای کامپوزیت) دریچه ای به پهنای ابتکار و زیبایی و در عین حال کارآمدی و دوام به روی دیدگان گشوده است.

آلومینیوم در سالهای اخیر تبدیل به انتخابی رو به رشد برای طراحی و اجرای نمای ساختمان گردیده است. در کنار وزن سبک و ویژگی های فوق العاده فنی، قابلیت ها و مزیت های نوآورانه ای که در اختیار معماران و طراحان سازه قرار می گیرد، چشمگیرترین جنبه این صفحات می باشد.

آلومینیوم سبک و انعطاف پریر بوده و به سادگی لعاب رنگ به خود گرفته و به انحاء گوناگون قابل عمل آوری است.

صفحات ترکیبی آلومینیومی (پانل های کامپوزیت آلومینیوم) شامل دو لایه پوششی آلومینیومی و یک لایه میانی پلی اتیلن غیر سمی می باشد. این صفحات دارای رنگ ها ضخامت های متنوع بوده و به عنوان نمای دیواری ساختمان ها و همچنین برای مقاصد داخلی از جمله نماسازی دیوار و سقف و حتی شومینه ها بکار می رود .

این صفحات قادر به مقاومت در مقابل وزش باد های شدید و نیز شرایط آب و هوایی و اختلاف دماهای متضاد(80+ تا 50- درجه سانتیگراد). آماده سازی صفحات ترکیبی آلومینیومی در دماهای کمتر از 20 درجه سانتیگراد توصیه نمی شود.

لایه رویی دارای لعاب فلوئوروکربن (PVDF) یا آنادایز شده می باشد در حالیکه لایه پشتی پلی استر لعاب دهی شده است.

خواص فیزیکی صفحات ترکیبی آلومینیومی عبارتند از ضد آب، عایق صوتی، ضد حریق سبک و آسان برای برش، مقاومت ضربه ای و سهولت در نگهداری.

تاریخچه

ورق های کامپوزیت از سال 1969 در آلمان ابداع گردید و استقبال و استعمال بیش از حد این محصول در نما نشان دهنده کیفیت مناسب و عدم وجود هرگونه محدودیت در طراحی و اجرای این مصالح است.

ورق های کامپوزیت متشکل از دو لایه آلومینیوم به ضخامت 5/0 میلیمتر و یک هسته از جنس پلاستیک یا یک ماده معدنی پرکننده به ضخامت 3 میلیمتر که در بین این دو لایه قرار می گیرد میباشد.

تعریف

ورقهای کامپوزیت (مرکب) متشکل از سه لایه شامل دو لایه ورق از جنس آلومینیوم به ضخامت 3 تا 5/0 میلیمتر و یک لایه از مواد پلی اتیلنی به ضخامت 3 الی 5 میلیمتر می باشد لایه خارجی دارای یک پوشش آ ستر ا پوکسی رزین و یک لایه PVDF جهت تثبیت رنگ می‌باشد. روی سطح ورق کامپوزیت با یک لایه فیلم محافظت می‌شود.

قابلیت ها

ورق های کامپوزیت دارای قابلیت های زیر می باشد:

1- سبکی وزن- ورق های کامپوزیت دارای وزن کمی حدود 8-5 کیلوگرم در هر مترمربع می باشند که در مقایسه با دیگر مصالح از قبیل سنگ، شیشه و سیمان دارای پایین ترین وزن ممکن می باشد. با بررسی های بعمل آمده نمای کامپوزیت آلومینیوم حدود 90% سبک تر از سنگ گرانیت، 85% سبک تر از سیمان، 75% سبک تر از شیشه و 50% سبک تر از ورق معمولی است.( کاهش وزن سازه باعث کاهش ضریب زلزله در محاسبات می باشد )

2- خواص آکوستیک- فضای خالی پشت ورق های کامپوزیت باعث ایجاد خاصیت آکوستیک می شود. بعنوان مثال وقتی از یک ورق کامپوزیت در یک ساختمان با دیوارهای ساخته شده از بتن سبک استفاده می شود خاصیت عایق بودن صوت آن و برابر می شود.

3- شکل پذیری- بوسیله ابزار زوایای مختلف با لبه تیز تا 135 درجه را می توان با این ورقها ایجاد کرد در حالیکه برای مصالح رایج دیگر فاقد سیمان، سنگ و شیشه این امر امکان پذیر نمی باشد.

4- تنوع رنگ- با توجه به وجود تنوع رنگ ورق ها طراحان می توانند از رنگ های بسیار متنوع و مختلف از جمله رنگ های متالیک در طرحهای خود استفاده کنند. برای رنگ کردن پانل ها از سیستمهای بسیار پیشرفته و با کیفیت بالا استفاده شده است تا رنگ مورد نظر بالاترین کیفیت و بهینه ترین مقاومت را در برابر شرایط نامساعد جوی و آلودگی های صنعتی داشته باشد. این خواص به وسیله پوشش های فلورایدی یا PVDF تأمین شده اند.

5- مقاومت در برابر آتش سوزی- از لحاظ مقاومت در برابر آتش سوزی این مصالح در بسیاری از کشورها بعنوان مصالح ضد احتراق شناخته شده و مورد استفاده قرار می گیرد و پس از آتش سوزی نیز برای محیط زیست آلودگی ایجاد نمی کند زیرا تمامی مواد بکار رفته در ساخت آن بدون CFC هستند.

6- عملکرد غیر یکپارچه در زلزله- با توجه به اینکه این ورق ها بصورت ثابت به نمای ساختمان متصل نمی شوند، هنگام وقوع زلزله ورق ها در جای خود حرکت کرده و امکان فرو ریختن آن به حدأقل می رسد.

7- امکان آب بندی نما- از ویژگی های نمای کامپوزیت، امکان آب بندی آن می باشد به گونه ای که امکان نفوذ آب به زیر نما وجود نداشته باشد و آب ناشی از باران و برف پس از هدایت به شیارهای تعبیه شده از محل معینی خارج می شوند. همچنین این ورق ها در مقابل خوردگی ناشی از آب و هوا و باران های اسیدی کاملاً مقاوم است و عوامل جوی هیچگونه تأثیری به زیبائی و کیفیت نما نخواهد داشت.

8- بی نیازی به شستشو- از دیگر ویژگی های این ورق ها تمیز ماندن آن است. دلیل این امر نوع رنگ مصرفی است که در اثر جریان هوا الکتریسیته ساکن در ورق ایجاد نمی شود که گرد و غبار معلق در هوا جذب نشده لذا سطح آن تمیز مانده و هرگونه گرد و غبار احتمالی نیز با اولین باران از روی سطح کاملاً شسته می شود.

9- قابلیت تعویض پانل ها- در صورت بروز هرگونه مشکل در یکی از پانل ها به دلایل مختلف، این قابلیت وجود دارد که بتوان بدون خرابی کل نما تنها پانل آسیب دیده را عوض کرده و یک پانل نو جایگزین آن کرد.

توضیحات:

- مقاوم در برابر حرارت مستقیم حدوداً 45 دقیقه

- ضخامت 4 میلیمتر و آلومینیوم 99درصد 5/0

- قابلیت هرگونه خم و برش در حالات زاویه دار

- مقاوم نسبت به خوردگی و تغییر رنگ ( هر 20 سال 1 درجه تغییر رنگ )

- همراه با 20 سال گارانتی

ویژگی ها:

1. وزن سک، چگالی بالا، سهولت در نگهداری، برش، خم، هلال و نصب متوسط وزن صفحاتµ5±3.5 است.

2. مناسب برای شرایط گوناکون آب و هوایی، مقاومت اسیدی و قلیایی ، عایق بندی گرمایی و صوتی و ضربه گیری

3. سطح صفحات مسطح، لطیف و صیقلی در نگهداری آسان است و برای تمیزکاری مقداری آب و ماده پاک کننده خنثی نیاز است

4. لایه ها آلومینیوم مستحکم و لایه میانی انعطاف پذیر می باشد. از اینرو صفحات از مقاومت ضربه ای قابل ملاحظه ای برخوردار است.

5. ضد حریق و جذب کننده سر و صدای ناخوشایند است. لایه پلی اتیلن میانی جذب کننده سر و صدا و لایه آلبومینیومی مقاوم در برابر آتش سوزی و حریق است.

مزایای استفاده از ورق کامپوزیت آلومینیوم:

- مقاومت بالا

- عدم ضربه پذیری

- غیر قابل اشتعال

- سبکی وزن

- عایق صوت و حرارت

- نصب آسان

- تنوع رنگ

- تنوع طرح

- امکان ایجاد سطوح خاص

- ابعاد مختلف

- عدم تغییرات فیزیکی و شیمیایی در طی زمان

- بی نیاز از شستشو

- قابلیت تعویض پانل معیوب

- قابل بازیافت

موارد مصرف:

- نمای خارجی

- نمای داخلی

- بازسازی نما

- تابلوهای تبلیغاتی

- ساختمانهای مسکونی، اداری، تجاری، صنعتی، آموزشی، بهداشتی

کامپوزیت پنل آلومینیوم

پوشش نمای ساختمان با پانلهای بزرگ یا کوچک آلومینیومی در ابعاد دلخواه به ضخامت 4 میلی متر متشکل از دو لایه ورق آلومینیوم و هسته داخلی آنها از پلی اتیلن و یا مواد معدنی ضد حریق و پوشش رویه از جنس رزینPVDF، اصطلاحاً(Aluminum Composite Panels) خوانده میشود.

مزیت های سیستم Aluminum Composite Panels

1- زیبایی و درخشندگی نمای ساختمان در ظاهر آلومینیومی.

2- نگهداری آسان نما.

3- ایجاد ایزولاسیون صوتی و حرارتی.

4- تنوع رنگ فوق العاده و تقریبا نامحدود.

5- ثبات فوق العاده و عمر طولانی در مقابل شرایط گوناگون جوی.

6- امکان انتخاب و اجرای سطوح بسیار پیچیده در قوس.

7- امکان انجام انواع ماشین کاری،خم کاری، سوراخ کاری ورق.

8- امکان اجرای نصب سریع و دقیق.

9- استحکام فوق العاده در برابر نیروی زلزله.

10- مقاوم در برابر لرزشهای ناشی از باد و صداهای ناخواسته آن.

11- قابلیت تنظیم کامل در مراحل نصب و حتی پس از پایان نصب.

12- استفاده از حداقل تجهیزات آهنی و عدم تماس آلومینیوم و آهن در نما.

13- مقاوم در برابر شوک های حرارتی.

14- سبکی فوق العاده نسبت به مصالح سنتی و کاهش هزینه فولاد مصرفی در سازه بنا.

سیستم های نصب ورق های کامپوزیت:

سیستم FIX(ثابت):

در این سیستم ورقها به صورت ثابت با اتصالات پیچ و پرچ و نبشی به سازه آهنی اتصال داده می شود.

سیستم Hang (ریلی):

در این روش ورق های کامپوزیت بعد از برش و مونتاژ شیارهای چکمه ای خورده و بر روی ریل های آلومینومی قابل رگلاژ نصب شده وامکان برداشت هر پانل به صورت جداگانه می باشد.

اقدامات زمان اجرا برای نصب نمای کامپوزیتی

* طراحی فاز 2 نما توسط کادر مجرب متشکل از مهندسین

* استفاده و بهره گیری از آخرین تکنولوژی تولید ورق ، اعم از برش و شیار با دستگاه های CNC

* اجرای سیستم های مختلف نصب( فیکس، هنگ و ...) با توجه به شرایط خاص ساختمان

* نورد با دستگاه نورد به طول 3 متر و دستگاه های پرس ورق جهت فرم های خاص

* آب بندی نما با متریال اختصاصی آکام گستر کیش(AGK)اعم از لاستیک های درز بندی،چسب های مخصوص،تسمه و غیره

* استیفنر های از پیش تولید شده جهت جلوگیری از اعوجاج مدول های بزرگ و اجرای سیستم های تعلیق ورق در نما

* کنترل پروژه توسط ابزار دقیق در طی مراحل اجرا

* استفاده از جوش پلی اتیلن و فرایند های جانبی در شرایط خاص

مراحل طراحی،اجرا و نصب:

1. طراحی اولیه پروژه(سه بعدی-3D) با پیشنهاد کارفرما و نظر آرشیتکت با توجه به وضعیت ظاهری موجود و با توجه به قابلیتهای ورق و شیشه.

2. وضعیت موجود ساختمان با استفاده از دوربین های پیشرفته برداشت و اطلاعات آن به صورت فایل سه بعدی ترسیم و در اختیار آتلیه طراحی قرار می گیرد .بدین صورت وضعیت واقعی موجود ساختمان براساس مختصات تهیه و کلیه المانهای موجود شناسه گذاری می گردد.

3. آتلیه طراحی با اطلاعات موجود بهترین راه حل را جهت پوشیدن ناترازی و ناگونیایی سازه و همچنین مدولاسیون مناسب جهت نما را تهیه و به کارفرما به صورت نقشه های شاپ دراوینگ ارائه می دهد. پایان این مرحله از کار زمانی است که بهره وری کامل و رضایت کارفرما جلب گردد.

4. در نهایت تیم طراحی با توجه به نقشه های مورد تایید کارفرما اقدام به تهیه نقشه های اجرایی جهت آغاز به کار عملیات نصب ورق می کنند . این نقشه ها شامل نقشه های اجرای زیر سازی ورق،فریم لس،کرتین وال و ... و همچنین نقشه های تولید و نصب ورق،فریم لس و ...می باشد.

5. آغاز عملیات اجرایی غالبا با پیاده سازی و اجرای کمر بند های نگه دارنده زیر سازی نما آغاز شده و سپس توسط نصب پروفیل های آهنی و آلومینومی ادامه می یابد.

6. ورق های کامپوزیت به صورت نیمه جعبه روی نما نصب می شوند. برای تهیه این ورق ها عملیات برش کاری از شیت خام، شیار زنی، خم کاری و مونتاژ انجام می پذیرد(امروزه با استفاده از تکنولوژی جدید برش و شیار ورق ها توسط دستگاه های CNC صورت می پذیرد .که باعث بالا رفتن دقت و سرعت در تولید ورق کامپوزیت می شود).

7. بعد از تولید و مونتاژ ورق ها , ورق در جای خود با توجه به نوع سیستم اتصال نصب می گردد.

توضیحاتی درباب خصوصیات ورق کامپوزیت آلومینیوم :

امروز طراحی نمای داخلی و خارجی ساختمانها به نوعی هنر آمیخته با تکنولوژی تبدیل شده است.زیبا سازی شهری با استفاده از مصالح جدید و با تکنولوژی روز دنیا و مشخصات منحصر به فرد امروزه در کشور مورد توجه بسیاری از مسئولان قرار گرفته است.

از خصوصیات منحصر به فرد این نوع مصالح جدید به طور خلاصه می توان به سبکی وزن ، تنوع در شکل پذیری ، مقاومت بالای رنگ در مقابل بارانهای اسیدی و اشعه UV آفتاب ، سرعت اجرائی بالا ، مصالح زیرسازی سبک ، بی نیازی این محصول به شستشو ، عایق صوت ، مقاومت بالا در مقابل تغییر دما ، جلوگیری از عبور و مرور حرارت به ساختمان و ابعاد بزرگ پانل ها اشاره کرد.

ورق های کامپوزیت آلومینیومی یکی از بدیع ترین مصالح ساختمان است که با خصوصیات منحصر به فرد خود از قبیل استحکام ، وزن کم ، انعطاف پذیری ، تنوع رنگ و اندازه و زیبایی و...، افق جدیدی به روی طراحان داخلی و خارجی گشوده است . تطابق مشخصات ورق های کامپوزیت با سلیقه مدرنیته بشر امروز، استفاده روز افزون او از این ماده را طلبیده و ما را بر آن داشته تا با طراحی زیبا و مدرن به نحو مطلوبی این ماده را در نمای ساختمان و معماری داخلی به کار گیریم.

ورق کامپوزیت آلومینیومی 4 میلی متری از 3 لایه عمده تشکیل می شود که 2 لایه 5/0 میلی متری آلومینیوم در دو سمت ورق و یک لایه 3 میلی متری از جنس پلی اتلین به نامPVDFدر میان دو ورق آلومینیوم قرار دارد که این لایه پلی اتلین نقش عمده ای در عایق سازی ورق کامپوزیت آلومنیومی در مقابل صدا و حرارت ایجاد می کند .

مهمّ ترین دلایل افزایش استفاده از كامپوزیتComposite

1 – وزن كم 2- قابلیّت ایجاد معماری های زیبا 3- مقاومت در برابر شرایط جوّی 4- خواصّ ضدّ خوردگی 5 – وجود سازه هایی كه در آنها نباید از فلز استفاده كرد .

امروزه بسیاری از پل های بتن آرمه به دلیل وجود كلر در آب دریا ، تخریب شده اند كه بتن پلیمری این نقیصه را ندارد و خورده نمی شود ، محصولات پلیمری در حالت جامد بیشتر به صورت میلگرد و شبكه مورد استفاده قرار می گیرند .